Κρίσιμες και καθοριστικές για την Ευρώπη συνολικά και για την Ελλάδα ειδικότερα χαρακτηρίζονται οι εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γερμανία σε περίπου 45 ημέρες.
Για την Ευρώπη θα φανεί κατά πόσο θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική της ηγέτιδας χώρας, ενώ για την Ελλάδα θα φανεί κατά πόσο θα υπάρξει αλλαγή στην αντιμετώπιση της σφοδρής οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Οσον αφορά την Ελλάδα, μέχρι τώρα και προφανώς και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης δεν φαίνεται να υπάρχει αλλαγή στάσης.
Το Βερολίνο, διά των δηλώσεων της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών, απορρίπτει την πιθανότητα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου αμφισβητείται. Οι εταίροι στην Ευρωζώνη γνωρίζουν πολύ καλά, το γνώριζαν άλλωστε από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν προχώρησαν στη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας, ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο, ωστόσο η Γερμανία δεν συναίνεσε τότε στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων.
Για να κάμψουν τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ, οι Γερμανοί αποδέχτηκαν να αναλάβουν μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους την πολιτική δέσμευση ότι το 2014 θα επανεξετάσουν το θέμα και θα λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, εάν κριθεί αναγκαίο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και τα επόμενα χρόνια.
Στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν μετά τις γερμανικές εκλογές, έστω κι αν οι αποφάσεις ληφθούν τον Απρίλιο του 2014. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν, μόνο εάν ξεκινήσει επισήμως η συζήτηση τον Οκτώβριο θα σταματήσει η σεναριολογία για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία επιδεινώνει το οικονομικό κλίμα και αποτρέπει την ενεργοποίηση υποψήφιων επενδυτών, οδηγώντας σε πλήρες αδιέξοδο τις ιδιωτικοποιήσεις.
Με βάση τη διεθνή πρακτική η αναδιάρθρωση μπορεί να αφορά ένα από τα ακόλουθα στοιχεία του χρέους ή συνδυασμό τους: τη διάρκεια της αποπληρωμής -με την επέκταση της περιόδου λήξης-, το επιτόκιο δανεισμού, την επέκταση της περιόδου χάριτος, την κεφαλαιοποίηση των τόκων, τη διαγραφή ή μείωση πληρωμών τόκων και τη διαγραφή ή μείωση μέρους των χρεολυσίων. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κούρεμα του χρέους με την απομείωση των δανείων που έχουν χορηγήσει οι χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει.
Η απομείωση του ελληνικού χρέους, αν όλα πάνε καλά, θα γίνει με έμμεσο τρόπο και θα έχει τη μορφή του μηδενισμού των επιτοκίων, της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και ενδεχομένως της αναδρομικής συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αποκλειομένων των άλλων εναλλακτικών προτάσεων.
Η διαδικασία αυτή δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις που είναι αυστηρότερες απ’ ό,τι προβλέπει μέχρι τώρα το πρόγραμμα προσαρμογής. Για το λόγο αυτό η προετοιμασία για τις επόμενες διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
naftemporiki.gr