Οι Κίκονες: Βιολογική καλλιέργεια με αυστραλέζικο σύστημα διαμόρφωσης αμπελώνα

Οι Κίκονες: Βιολογική καλλιέργεια με αυστραλέζικο σύστημα διαμόρφωσης αμπελώνα

DSCF9398

Με επτά ετικέτες στο «οπλοστάσιό» του, το μικρό παραδοσιακό οινοποιείο, που έχει έδρα στη Μαρώνεια της Ροδόπης και καλλιεργεί βιολογικούς αμπελώνες, την Τρίτη 23 Ιουλίου απέστειλε την πρώτη παρτίδα κρασιών στη Δανία, στο πλαίσιο παραγγελίας που έγινε από κατάστημα delicatessen της Κοπεγχάγης. «Πρόκειται για μια παλέτα και προσβλέπουμε σε ανάλογη συνέχεια», τονίζει στην Agrenda η οινολόγος και υπεύθυνη παραγωγής του οινοποιείου, Μελίνα Τάσσου, η οποία μαζί με το γεωπόνο αδελφό της «τρέχουν» την επιχείρηση από το 2004 και παρά το βραχύβιο της λειτουργίας της έχουν καταφέρει να βάλουν ένα από τα κρασιά τους, τον Ιππέα, στη λίστα του φημισμένου εστιατορίου Lemaire στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Η νέα συνεργασία στη Δανία όπως τονίζει η οινοποιός, έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο «άνοιγμα» των Κικόνων στην αγορά της Μ. Βρετανίας, όπου, ήδη, έχει αποσταλεί μια παραγγελία στο κατάστημα delicatessen «The Life Goddess», στο Λονδίνο και υπάρχουν προσδοκίες ότι σύντομα θα προκύψουν και επαναληπτικές. Συζητήσεις με ενδιαφερόμενους, εξάλλου, είναι σε εξέλιξη και για επέκταση των εξαγωγών στη γερμανική αγορά, όπως, επίσης και για την Κύπρο και εκτιμάται πως θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα πριν από την εκπνοή του τρέχοντος έτους.

Οι «Κίκονες» πραγματοποιούν, πάντως, ήδη, πολύ καλή πορεία στο εξωτερικό και δη στην αμερικανική αγορά, όπου έχουν παρουσία σε 12 πολιτείες, όπως και στο Βέλγιο. «Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περί το 30% με σαφείς τάσεις ανόδου», σημειώνει η κυρία Τάσσου, προσθέτοντας πως το υπόλοιπο περίπου 70% της παραγωγής, καταναλώνεται σε καλά εστιατόρια, wine bars αλλά και ξενοδοχεία, όπως είναι το Μεγάλη Βρετανία, το King George, το Kosta Navarino, το Sani, το Δανάη κ.ά.

Επίσης, στο πρόσφατο παρελθόν το ερυθρό «Λημνιό» αποτέλεσε επιλογή για την business class της Aegean Airlines και το terminal 5 του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο, ενώ στις επιτυχίες των Κικόνων πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ήταν και το οινοποιείο που αντιπροσώπευσε την Ευρώπη στο food festival, που έγινε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Παραδοσιακά, τα τελευταία χρόνια, το οινοποιείο εμφιαλώνει περί τις 40.000 φιάλες οίνου (δύο λευκά, ένα ροζέ και τέσσερα κόκκινα, χωρίς χρήση φίλτρων, ώστε να επιτρέπεται στα βακτήρια και τις ζύμες να περνούν και να κρατούν ζωντανό το κρασί), αλλά από το φετινό τρύγο αναμένεται να εμφιαλωθούν 50.000 φιάλες καθώς η χρονιά εξελίσσεται καλά.

Για τις ανάγκες τους οι Κίκονες καλλιεργούν 100 στρέμματα αμπελώνων, χωρίς λιπάσματα ή φυτοφάρμακα, απολύτως βιολογικής καλλιέργειας. Για το σύστημα διαμόρφωσης του αμπελώνα, οι Κίκονες χρησιμοποιούν το αυστραλέζικο, στο οποίο ο κορμός είναι στο 1,10 μ. ύψος και το φύλλωμα πέφτει προς τη μεριά του ήλιου ώστε να σκιάζει τα σταφύλια το ίδιο το φυτό, για να μην παθαίνουν εγκαύματα, αντί του συνήθους –για την Ελλάδα- γαλλικού, όπου ο κορμός είναι στα 60 εκατοστά.

Λεωνίδας Λιάμης

agronews.gr