Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου Ταμείου, μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ συνολικά με βελτιωμένη διαχείριση, συμπεριλαμβάνεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία, μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM και θα παράγει κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου ένα σκοπούμενο σύνολο 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και 50% από κάθε ευρώ που απομένει (π.χ. 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Αυτό το ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει διαφανείς διαδικασίες και επαρκή τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων».
Επιπροσθέτως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το «αποθεματικό» των 50 δισ. ευρώ θα έχει ορίζοντα 30ετίας και θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα και προς την κατεύθυνση της προστασίας τους. Εξειδίκευαν δε, ότι από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10- 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες), ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς (12,5 δισ. ευρώ) και την εξυπηρέτηση του χρέους (12,5 δισ. ευρώ).
Σημαντικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι το νέο Ταμείο έρχεται να διασφαλίσει τις καταθέσεις, προκειμένου να μην χρειαστεί «κούρεμα»- bail in. Μάλιστα, όπως προσθέτουν, με την παράλληλη ενεργοποίηση από τη Βουλή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας (BRRD) διασφαλίζεται, για πρώτη φορά με νόμο, η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, όπως ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι στο νέο Ταμείο (εκτός από τα έσοδα που θα προέρχονται από τον ESM, ο οποίος θα διαθέσει άμεσα 10 δισ. ευρώ), θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών (ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και εξωτερικό), όπως και τα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα (και όχι το Λουξεμβούργο, όπως επέμεναν οι δανειστές, ανέφεραν οι κυβερνητικοί παράγοντες) και θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει εποπτεία. Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν, επίσης, ότι η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά θα πωληθούν, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που ήταν όλα προς πώληση. Κάποια από αυτά, μπορεί να πωληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο.