Η Μαρία Σκουλάτου, χειρουργός-οδοντίατρος στην Cosmetic Derma Medicine αποκαλύπτει τρόπους για να μη σαμποτάρετε την στοματική υγιεινή.
Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο επιβάλλονται για έναν στοματικό έλεγχο, αλλά εσείς πόσο φροντίζετε ατομικά τα δόντια σας; Το βούρτσισμα είναι ένας πολύτιμος τρόπος για να έχουμε όλοι καλή στοματική υγιεινή. Αυτό που κάνει είναι να απομακρύνει τη μικροβιακή πλάκα και τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια. Για να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε έχει σημασία να το εκτελούμε σωστά.
Η βούρτσα: Επιλέξτε είτε μια συνηθισμένη οδοντόβουρτσα (απλή ή μέτρια, αλλά όχι σκληρή!) είτε ηλεκτρική. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει να τη χρησιμοποιείτε σωστά. Κάνετε ήπιες παλινδρομικές κινήσεις χωρίς να ασκείτε πίεση. Αν βάζετε δύναμη στο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσετε προβλήματα στα δόντια, όπως αποτριβές αλλά και υφιζήσεις των ούλων. Στην συνέχεια θα έχετε ευαισθησία και πόνο σε θερμικά ερεθίσματα.
Οι οδηγίες: Υιοθετήστε την σωστή τεχνική που θα σας προτείνουμε.
1)Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα σε κλήση 45 μοιρών κατά μήκος της γραμμής των ούλων, με τέτοιο τρόπο ώστε οι μισές ίνες της να βρίσκονται πάνω στα ούλα και οι υπόλοιπες πάνω στα δόντια.
2)Ασκήστε ήπιες παλινδρομικές κινήσεις για λίγο. Έπειτα συνεχίστε την ίδια διαδικασία στα διπλανά δόντια και στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών. Ακολουθούν οι μασητικές επιφάνειες (τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα πάνω τους) και οι πίσω επιφάνειες των τελευταίων γομφίων.
3)Όταν ολοκληρώσετε το βούρτσισμα μην ξεχάσετε να βουρτσίσετε τη γλώσσα σας.
4)Μία φορά την ημέρα χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι και 2 φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ) βουρτσίζετε τα δόντια σας.
5)Μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε το οδοντίατρο για επαγγελματικό καθαρισμό. Η διαδικασία αφαιρεί πλάκα, τρυγία (πέτρα), χρωστικές (από κάπνισμα, καφέ κ.ά) και πρέπει να επαναλαμβάνεται συνήθως ανά 6 μήνες ή όποτε κρίνει ο γιατρός, ανάλογα με το περιστατικό. Ο καθαρισμός δε κάνει τα δόντια πιο λευκά (η διαδικασία που το επιτυγχάνει είναι η λεύκανση).