Η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα γι’ αυτό.
Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998, στο παλαιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.
Την επόμενη χρονιά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην Unesco, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Το σκεπτικό της απόφασης
Τον Οκτώβριο του 1999, στη γενική διάσκεψη της Unesco στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της.
Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης - και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά, «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».
Το Μέγαρο γιορτάζει την ποίηση
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει και φέτος τον Κύκλο «Ημέρες ποίησης», προβάλλοντας τη βαθιά σχέση του ποιητικού λόγου με τη μουσική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου, φιλοξενούνται σημαντικοί ποιητές και συνθέτες - μουσικοί. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης σήμερα, Σάββατο 21 Μαρτίου, παρουσιάζεται το τρίπτυχο αφιέρωμα «Ποίηση και μουσική» στους Γιάννη Βαρβέρη, Γιώργο Κακουλίδη και Κώστα Κουτσουρέλη (ώρα έναρξης: 19:00).
Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης και οι ερμηνευτές Λουίζα Σοφιανοπούλου (τραγούδι) και Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα) πλαισιώνουν τους ποιητές με τη μουσική τους. Ποιήματά τους διαβάζουν οι ίδιοι οι ποιητές, ενώ ποιήματα τού πρόωρα χαμένου Γιάννη Βαρβέρη διαβάζει ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας.
Στον Ιανό
Για 9η συνεχόμενη χρονιά σήμερα, Σάββατο 21 Μαρτίου, ο Ιανός μαζί με περισσότερους από 50 ανθρώπους του πνεύματος - ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφους -, διοργανώνει το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση. Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του Ιανού θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Παρουσιάζει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Είσοδος ελεύθερη (18:00 - 22:00 Σταδίου 24, Αθήνα).
naftemporiki.gr