Φόρος 26% θα καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις επί της δαπάνης προμηθειών από χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς και θα επιστρέφεται εντός 12μήνου, εφόσον αποδεικνύεται ότι η συναλλαγή είναι πραγματική.
Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, και αφορά συναλλαγές με χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία οι οποίες έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη, όμως ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο που θεωρεί πως θα εντείνει τη χρηματοδοτική ασφυξία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πρόκειται για το άρθρο 21 του νομοσχεδίου με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει μεθόδους φοροδιαφυγής που γίνονται μέσω τριγωνικών συναλλαγών με φορολογικούς παραδείσους αλλά και χώρες με πολύ χαμηλή φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών για το 2014 των χωρών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς περιλαμβάνονται εκτός των άλλων η Αλβανία, η Ανδόρα, η Βουλγαρία, το Γιβραλτάρ, η Ιρλανδία, η ΠΓΔΜ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η αντίδραση του ΣΕΒ
Ήδη οι αρμόδιοι φορείς, όπως ο ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ ζητούν την απόσυρσης της διάταξης.
Με επιστολή του στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο ΣΕΒ τονίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή χωρίς την επιβολή του φόρου που θα εντείνει τη χρηματοδοτική ασφυξία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η ρύθμιση αφορά ουσιαστικά κάθε επιχείρηση που αγοράζει πρώτες ύλες, προϊόντα ή υπηρεσίες από συνολικά 38 μη συνεργάσιμες και 20 έως 25 χώρες με ειδικό φορολογικό καθεστώς μεταξύ των οποίων και τρεις χώρες εντός ΕΕ (Βουλγαρία, Ιρλανδία και Κύπρος).
Τα προβλήματα της ρύθμισης, όπως τα απαριθμεί ο ΣΕΒ, είναι τα εξής:
1. Για τις συναλλαγές θα καταβληθεί παρακρατούμενος φόρος ιδιαίτερα υψηλός με δεδομένη τη φύση της δαπάνης.
Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για να αποδειχθεί η αυθεντικότητα της συναλλαγής θα επιτείνει τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Επιπλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις θα κληθούν να επιβαρυνθούν και με το ύψος των χρεωστικών τόκων.
2. Η διάταξη παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και τις διατάξεις διεθνών συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολογίας που έχει καταρτίσει η Ελλάδα με τα περισσότερα κράτη που χαρακτηρίζονται ως προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.
Ως εκ τούτου αναμένεται έκρηξη καταγγελιών στην ευρωπαϊκή επιτροπή και δικαστικών διενέξεων εντός και εκτός Ελλάδας.
3. Η παρακράτηση φόρου τελεί υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της σύμβασης για την αποφυγή διπλής φορολογίας και τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου.
4. δημιουργείται σοβαρότατα κόστος ταμειακό αλλά και γραφειοκρατικό.
5. Η προτεινόμενη διάταξη είναι ασαφής ως προς το πεδίο εφαρμογής της
Κ. Μίχαλος – ΕΒΕΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη
Την άμεση απόσυρση του άρθρου 21 του Νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, που προβλέπει φορολογικό χαράτσι 26% στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με χώρες «μη συνεργάσιμες», αλλά και με χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος: «Η επιβολή αυτού του πρόσθετου φόρου θα οξύνει δραματικά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα στο σύνολό τους οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Είναι απαράδεκτο να φορολογούνται διπλά οι ελληνικές επιχειρήσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που οι κρουνοί της τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν στερέψει. Η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσω των τριγωνικών συναλλαγών είναι θεμιτή και αναγκαία, αλλά ο τρόπος που φαίνεται να επιλέγει είναι καταστροφικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Η επιχειρηματική τάξη είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εμπορική δραστηριότητα της χώρας, αλλά και στην παραγωγή, η υλοποίηση μιας τέτοιας νέας φοροεπιδρομής, την ώρα που στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις δίνουν ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον.
Η λογική του Υπουργείου Οικονομικών «είστε όλοι φοροφυγάδες μέχρι να αποδείξετε την αθωότητα σας» διαμορφώνει ένα ιδιαιτέρως αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον που μοιραία θα ενισχύσει και δεν θα αποδυναμώσει το κίνητρο για μετανάστευση επιχειρήσεων από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να μην ξεκινήσει τέτοιου είδους αποσπασματικές ενέργειες και να σχεδιάσει άμεσα και εξ’ αρχής ένα νέο, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα προλαμβάνει αντί να τιμωρεί. Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρουμε εκ νέου την πρότασή μας για ένα φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15%, που από μόνος του θα αποτελέσει αντικίνητρο για κάθε είδους παράτυπη τριγωνική συναλλαγή.
Άλλωστε, είναι έξω από κάθε λογική να τιμωρείς κάποιον για να μην παρανομήσει. Το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί, γιατί αποτελεί πέλεκυ επί δικαίων και αδίκων, καθώς δεν αφορά μόνο τις θυγατρικές των πολυεθνικών, αλλά όλες αδιακρίτως τις επιχειρήσεις»